Werkwijze

De basis van waaruit ik werk is altijd: bewustwording van waar je op dat moment zit, voelen het het in je lijf is, acceptatie van wat er is, jezelf omarmen en nagaan wat er nodig is. Wat zijn je wensen en verlangens, waar wil je heen, welk pad heb je te gaan? Wat ondersteunt je daarin en wat ondermijnt je? Welke gedachten en gevoelens horen daarbij?
Omarm jezelf met liefde, luister en je innerlijke wijsheid laat zich horen. Je kracht vindt je in jezelf.

In vrijwel iedere groep of individuele sessie die ik geef, zitten aspecten van Emotioneel Lichaamswerk (zie onder). Emotioneel Lichaamswerk is een methode die je niet alleen weer naar je lijf en je gevoel brengt, maar ook inzicht geeft in bijvoorbeeld de werking van emoties, in je hele mens-zijn, in het doorgronden van je patronen (niet-ondersteunende gewoontes).

Groepen
Ik werk graag met dans (in de zin van bewegen op muziek, puur om jezelf en je lijf te ervaren) en met een zogenaamde ‘deelcirkel’, waarin je de ruimte hebt om, als je dat wilt, te delen hoe het met je is. Daarnaast maak ik gebruik van beweging en oefeningen, afgestemd op het thema. Soms, ook weer afhankelijk van het thema van de groep die je volgt, werk ik met visualisaties, archetypische verhalen of kleine rituelen (steek een kaarsje aan met een bepaalde intentie, schrijf wat je los wilt laten op een herfstblad en geef het mee aan de wind, etcetera). Een enkele keer zingen we of brengen onszelf, op een laagdrempelige manier, op andere wijze tot expressie via geluid. Soms laat ik je ontspannen op het geluid van mijn oceandrum. Ik heb ervaring met mindfulness, meditatie (zowel actieve als vanuit stil zitten, en zowel ‘algemeen’ als specifiek gericht op vrouwen) en yoga. Al deze elementen vormen, samen met nieuwe ideeën die gewoon in me opkomen, iedere keer weer op een andere manier de ingrediënten voor een unieke groep of vrouwencirkel.

Emotioneel Lichaamswerk

Uitgangspunt van de methode Emotioneel Lichaamswerk® is dat psychische spanningen zich in het lichaam opslaan; dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden.

Bij het doen van lichaamswerk maken oefeningen je weer bewust van je eigen lichaam. Waar zit spanning, waar voelt het ontspannen? Wat heeft het je te zeggen als een bepaald deel van je lijf niet prettig voelt? Vaak is er een duidelijke link naar je dagelijks leven. Hoe is het voor jou om in deze situatie te zitten? Je bewust zijn van de signalen van je lijf, kan je veel vertellen over wat wel en wat niet te doen en wat voor impact iets op je heeft.

Daarbij krijg je meer zicht op je gevoelens. Welke gevoelens ervaar je? Zijn er gevoelens die je van jezelf wel of niet mag voelen? Welke functie hebben gevoelens, ofwel wat hebben ze je te zeggen? Hoe is de relatie tussen je denken, je voelen en je doen? En zijn je denken, je voelen en je doen ondersteunend aan wat jij wil in je leven? Of haalt het je onderuit?
Door de oefeningen kan de energie weer vrijer door je lichaam stromen. De gevoelens die horen bij spanningsplekken en blokkades mogen naar buiten, je lichaam ontspant en je vitaliteit, kracht en levenslust nemen toe.

Afhankelijk van het thema van de groep die je volgt, worden er ook oefeningen aangereikt waarbij je meer te weten komt over wie jij bent in contact met anderen. Hoe gedraag jij je, hoe voel jij je, als je met anderen omgaat? En: wie wil jij daarin zijn? Door dit alles te onderzoeken wordt als vanzelf steeds helderder wie jij bent, wat je positie is, welke keuzes je wilt maken, waar je heen wil.