Werkwijze

De basis van waaruit ik werk is altijd: bewustwording, terugkeren naar liefde voor jezelf, acceptatie, omarming, los laten en creatie. Van hieruit, samen met de thema's die we behandelen, volgt innerlijke wijsheid en kracht.

In iedere groep of individuele sessie die ik geef, zitten aspecten van Emotioneel Lichaamswerk (zie onder). Emotioneel Lichaamswerk is een methode die je niet alleen weer naar je lijf en je gevoel brengt, maar ook inzicht geeft in bijvoorbeeld de werking van emoties, in je hele mens-zijn, in het doorgronden van je patronen (niet-ondersteunende gewoontes).

Groepen/cirkels
Ik werk graag met dans (in de zin van bewegen op muziek, puur om jezelf en je lijf te ervaren) en met een zogenaamde ‘deelcirkel’, waarin je de ruimte hebt om, als je dat wilt, te delen hoe het met je is. Daarnaast werk ik ook wel met visualisaties, archetypische verhalen of kleine rituelen (steek een kaarsje aan met een bepaalde intentie, schrijf wat je los wilt laten op een herfstblad en geef het mee aan de wind, etcetera). Soms zingen we of brengen onszelf, op een laagdrempelige manier, op andere wijze tot expressie via geluid. Soms ontspannen we op het geluid van mijn oceandrum. Een enkele keer maak ik gebruik van een heel andere werkvorm zoals tekenen of het maken van een poster met plaatjes van al je grote en kleine dromen. Ik heb ervaring met mindfulness, meditatie (zowel actieve als vanuit stil zitten, en zowel ‘algemeen’ als specifiek gericht op vrouwen) en yoga. Al deze elementen vormen, samen met nieuwe ideeën die gewoon in me opkomen, iedere keer weer op een andere manier de ingrediënten voor een unieke groep of cirkel.

Emotioneel Lichaamswerk

Uitgangspunt van de methode Emotioneel Lichaamswerk® is dat psychische spanningen zich in het lichaam opslaan; dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden.

Bij het doen van lichaamswerk maken oefeningen je weer bewust van je eigen lichaam. Waar zit spanning, waar voelt het ontspannen? Wat heeft het je te zeggen als een bepaald deel van je lijf niet prettig voelt? Vaak is er een duidelijke link naar je dagelijks leven. Hoe is het voor jou om in deze situatie te zitten? Je bewust zijn van de signalen van je lijf, kan je veel vertellen over wat wel en wat niet te doen en wat voor impact iets op je heeft.

Daarbij krijg je meer zicht op je gevoelens. Welke gevoelens ervaar je? Zijn er gevoelens die je van jezelf wel of niet mag voelen? Welke functie hebben gevoelens, ofwel wat hebben ze je te zeggen? Hoe is de relatie tussen je denken, je voelen en je doen? En zijn je denken, je voelen en je doen ondersteunend aan wat jij wil in je leven? Of haalt het je onderuit?
Door de oefeningen kan de energie weer vrijer door je lichaam stromen. De gevoelens die horen bij spanningsplekken en blokkades mogen naar buiten, je lichaam ontspant en je vitaliteit, kracht en levenslust nemen toe.

Tot slot worden er ook oefeningen aangereikt waarbij je meer te weten komt over wie jij bent in contact met anderen. Hoe gedraag jij je, hoe voel jij je, als je met anderen omgaat? En: wie wil jij daarin zijn?
Door dit alles te onderzoeken wordt als vanzelf steeds helderder wie jij bent, wat je positie is, welke keuzes je wilt maken, waar je heen wil.