Werkwijze

De basis van waaruit ik werk is altijd: bewustwording van waar je op dat moment zit, voelen hoe het in je lijf is, acceptatie van wat er is, nagaan wat er nodig is. Wat zijn je wensen en verlangens, waar wil je heen, welk pad heb je te gaan? Wat ondersteunt je daarin en wat ondermijnt je? Welke gedachten en gevoelens horen daarbij? Omarm jezelf met liefde, luister en je innerlijke wijsheid laat zich horen...

In de meeste groepen of individuele sessies die ik geef, zitten aspecten van Emotioneel Lichaamswerk (zie onder). Emotioneel Lichaamswerk is een methode die je niet alleen weer naar je lijf en je gevoel brengt, maar ook inzicht geeft in bijvoorbeeld de werking van emoties, in je hele mens-zijn, in het doorgronden van je patronen (niet-ondersteunende gewoontes).


Emotioneel Lichaamswerk

Uitgangspunt van de methode Emotioneel Lichaamswerk® is dat psychische spanningen zich in het lichaam opslaan; dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden.

Bij het doen van lichaamswerk maken oefeningen je weer bewust van je eigen lichaam. Waar zit spanning, waar voelt het ontspannen? Wat heeft het je te zeggen als een bepaald deel van je lijf niet prettig voelt? Vaak is er een duidelijke link naar je dagelijks leven. Hoe is het voor jou om in deze situatie te zitten? Je bewust zijn van de signalen van je lijf, kan je veel vertellen over wat wel en wat niet te doen en wat voor impact iets op je heeft. Bovendien maakt een meer ontspannen, vitaler lichaam dat je je ook psychisch vrijer, stabieler en meer flexibel voelt.

Daarbij krijg je meer zicht op je gevoelens. Welke gevoelens ervaar je? Zijn er gevoelens die je van jezelf wel of niet mag voelen? Welke functie hebben gevoelens, ofwel wat hebben ze je te zeggen? Hoe is de relatie tussen je denken, je voelen en je doen? En is dat ondersteunend aan wat jij wil in je leven? Of haalt het je onderuit?

Door oefeningen kan de energie weer vrijer door je lichaam stromen. De gevoelens die horen bij spanningsplekken en blokkades mogen naar buiten, je lichaam ontspant en je vitaliteit, kracht en levenslust nemen toe.