“Waarom, in hemelsnaam, werken ze bij reguliere instanties niet met het lichaam?” De cliënte tegenover me kijkt me aan en begrijpt er werkelijk niets van. Hoe kan het dat niemand, in al die jaren, ooit zag dat ik alleen mezelf terug kon vinden, alleen terug naar de werkelijkheid kon keren door mijn lichaam weer te gaan voelen?” Ze verwoordt wat ik me vaak afvraag.

Waarom is ons lichaam zo ondergeschikt geraakt aan ons hoofd? Waarom proberen we zo vaak ‘het hoofd’ te bieden aan allerlei problemen, problemen eindeloos te analyseren, terwijl de oplossing je vaak zo aangereikt wordt als je het lijf laat spreken? Het lijf heeft zoveel meer intelligentie dat wij vaak aannemen. Het blijft me fascineren. Een schouder die ontstoken is en waarvan de arm niet mocht reageren in het ziekenhuis, toen het eigenlijk van zich af wilde slaan en voor de eigenaar op wilde komen. Zo gauw de arm eindelijk alsnog de beweging mag maken, de emotie erbij vrij mag komen, herstelt de schouder. De rug die al een leven lang voor grote problemen zorgt, en die in een sessie de eigenaresse laat zien dat ze precies op die plek in een vorig leven neergesabeld werd en overleed. De problemen in een onderbuik, waar een ervaring van 20 jaar geleden nooit verwerkt bleek. De persoon die altijd een stap naar achteren zet bij uitdagingen, en die plotseling precies weet wat ze te doen heeft, zo gauw ze één stap naar voren zet. Op het moment dat het lichaam weer vrijuit mag bewegen, ruimte krijgt, alles weer gevoeld mag worden wat zich daar afspeelt, kunnen oude wonden geheeld worden, komt er helderheid en ontstaat er ontspanning en rust.

Het lichaam is zoveel meer dan een voertuig dat maar moet doen wat je wil, en dat als er iets niet werkt naar een monteur moet om het op te lappen. Het lichaam is een fantastisch, levend, intelligent, prachtig fenomeen en geeft je, als je luistert, zoveel informatie. De vraag is dus wellicht ook niet of het mooi genoeg is. De vraag is of het levendig genoeg is, wakker genoeg, geliefd genoeg. Of het gevoeld, gehoord, geëerd wordt. Of het beweging en ruimte krijgt, zodat het kan stromen, vol energie, levenslust en vreugde.  

De taal van het lichaam. Zo fascinerend.